Seizoen start op donderdag 7 september

Om alvast te noteren:

 1. De eerste avond voor de senioren is donderdag 7 september (simultaan).
 2. De startavond voor de jeugd is op dinsdag 12 september.
 3. De eerste trainingsavond is eveneens dinsdag 12 september (simultaan).

Op donderdag 14 september is de jaarlijkse ledenvergadering. Hiervoor ontvangen de leden binnenkort nog een uitnodiging met alle bijbehorende “stukken”.

Wil je eens zien wat we afgelopen seizoen zoal gedaan hebben? Lees dan hier onder ons jaarverslag over het seizoen 2022/2023.

En in het filmpje zie je de schakers die afgelopen seizoen naar de clubavond op donderdag zijn gekomen; dat waren er ongeveer 100!

Jaarverslag over het seizoen 2022/2023

Inleiding

Schaakvereniging Maastricht heeft een goed jaar achter de rug. Aan de bondscompetitie werd meegedaan met 5 teams (3 in de KNSB en 2 in de LiSB), de opkomst op de clubavonden was goed, er werden goede resultaten behaald en er werden veel activiteiten ontwikkeld. Het ledental is flink gestegen. Voor het eerst sinds een paar jaar kon weer een normaal seizoen zonder coronamaatregelen gespeeld worden.

Het wekelijkse aanbod bestond uit

 • a.) training en competitie voor de jeugd op dinsdag van 18.30 tot 19.45 uur;
 • b.) trainingen op dinsdag vanaf 20.00 uur;
 • c.) interne competitie op donderdag vanaf 20.00 uur.

We hebben veel aandacht besteed aan communicatie met de leden via regelmatige ledenmailings en berichten via Facebook, de verenigings website en diverse appgroepen. De appgroep Chess Café Maastricht telt al 111 deelnemers, dit is een soort chatbox waarin iedereen puzzels, partijen, foto’s en filmpjes kan delen of kan babbelen over schaken. Daarnaast hebben we dit seizoen een appgroep ingericht waarin we als bestuur aankondigingen van activiteiten doen; deze groep is inmiddels ook al zo groot.

Naast al die eigentijdse communicatiekanalen hierbij ook nog ‘ouderwets’ een jaarverslag. Natuurlijk omdat we als bestuur verantwoording moeten afleggen voor wat we doen, maar ook omdat het voor de ‘geschiedschrijving’ goed is als je elk jaar je belangrijkste wapenfeiten op een rijtje zet en voor het nageslacht bewaart.

In dit verslag geven we een overzicht van de activiteiten van afgelopen seizoen. Mede namens mijn medebestuursleden wens ik u veel leesplezier. En dank aan alle vrijwilligers die zich voor onze vereniging hebben ingezet. Zonder al die vrijwilligers waren al deze activiteiten niet mogelijk geweest.

Frank Clevers, voorzitter

Ledental

Het ledental steeg van 70 naar ca. 100 leden. Om de mijlpaal van 100 leden te vieren, werd het 100e lid, Ton Knipschild, speciaal verwelkomd op het ledenoverleg op 20 april 2023. Hij ontving een kleine attentie. Qua ledenaanwas behaalde onze vereniging landelijk zelfs de 2e plaats. De KNSB reikt elk jaar een prijs uit aan de vereniging met de grootste ledenwinst en stelt dan een top-10 samen. We bereikten voor het tweede jaar op rij de top-10.

Interne competitie

De opkomst op de donderdagavond was goed. Onder leiding van intern wedstrijdleider Reinier Overtoom werd het programma afgewerkt waarbij de opzet was dat iedereen, ook nieuwkomers, altijd een tegenstander had. We speelden een ‘gewone’ interne competitie met een speeltempo van 80 minuten + 20 seconden increment per zet. Het programma werd afgewisseld met rapid, blitz en wedstrijden voor een knock out beker.

De interne competities verliepen over het algemeen zeer goed. Zorgenkindje was de bekercompetitie, waarin veel wedstrijden niet door konden gaan vanwege afwezigheid van spelers. Verder leverde het spelen van de beker door de klassieke interne competitie heen, enkele momenten op waarin spelers een bekerwedstrijd moesten spelen die van invloed zou kunnen zijn op de uitslag in de betreffende cyclus van de interne. De intern wedstrijdleider is voornemens om deze effecten komend seizoen te minimaliseren door de beker uitsluitend te laten spelen door mensen die zich daar actief voor aanmelden. Verder wil hij de laatste twee rondes van elke cyclus van de interne geen bekerwedstrijden laten spelen, om in ieder geval het einde van elke cyclus ruimte te hebben voor belangrijke matches.

 • Clubkampioen werd Michal Bodicky.
 • Michal Bodicky werd tevens bekerwinnaar.
 • Winnaar van het kampioenschap in de B-categorie (ratinggroep 1600-1899) werd Maxim Hollands na het winnen van de finaletweekamp tegen Hein de Boer.
 • Winnaar van het kampioenschap in de C-categorie (ratinggroep tot 1600) werd Merlijn Sluis. Hij won de finalematch tegen Harry Nietsch.
 • Rapidkampioen werd Jelmer Veltman.
 • Snelschaakkampioen werd Hans Hoornstra.

Alle uitslagen zijn te vinden op de verenigings website.

Externe competities

Natuurlijk schaak je ook graag tegen andere clubs. Daarvoor zijn er diverse mogelijkheden binnen de Koninklijke Nederlandse Schaakbond (KNSB) en de Limburgse Schaakbond (LiSB). Om de deelname aan al die externe competities te coördineren hebben we een extern wedstrijdleider. Afgelopen seizoen was dat Maarten van Laatum.

 • KNSB-competitie

Onze vereniging nam met 3 teams (achttallen) deel aan de competitie van de KNSB. Team 1 speelde in klasse 3H en behaalde met de 3e plaats een mooie klassering. Topscorer werd Michal Bodicky met 6,5 uit 9.

Team 2 deed het ook goed met de 2e plaats in klasse 5J. Jan Verhoeff behaalde een indrukwekkende score: 7 uit 7! Daarmee werd hij niet alleen topscorer van het team, maar ook van de hele klasse en won hiermee een topscorersprijs van New In Chess. Ashraf Ibrahim deed het ook heel goed met 6,5 uit 7.

Ook team 3 eindigde bovenin: in klasse 6G werd dit team 2e nadat er zelfs een hele serieuze kans was op het kampioenschap. Marco Catola scoorde 5,5 uit 6 en Ronald Nelissen behaalde 5 uit 7.

 • KNSB-beker

Er werd ook met een team (viertal) meegedaan aan het KNSB-bekertoernooi. Er werd gewonnen van Blerick, maar na verlies tegen KiNG was dit ‘avontuur’ ten einde.

 • LiSB-competitie

Onze vereniging nam met 2 teams deel aan de competitie van de Limburgse Schaakbond (LiSB). Team 1 kwam uit in de 1e klasse B. Het was in ieder geval zaak om klassenbehoud veilig te stellen. Nadat dat was gelukt, kon nog een beetje omhoog gekeken worden en uiteindelijk werd nog de 4e plaats bereikt in een veld van zeven teams. Ons andere team kwam uit in de 3e klasse B, een klasse bestaande uit zeven teams (viertallen). De teamleider maakte veel gebruik van jeugdspelers wat voor hun meteen ook een mooie gelegenheid was om ervaring op te doen. Dit team eindigde op de 4e plaats.

 • Rapidcompetitie LiSB

Ook waren we vertegenwoordigd in de rapidcompetitie van de Limburgse Schaakbond, een competitie voor Limburgse clubteams (4tallen) op doordeweekse avonden. Na een reeks voorronden had team 1 van onze club zich geplaatst voor de hoogste groep (1e klasse) van de finale-avond op 17 mei 2023 in Klimmen. De tegenstanders, Voerendaal 1, Voerendaal 2 en DJC 1, waren stuk voor stuk loodzwaar. Té zwaar, waardoor ons team 4e werd. Ons tweede team plaatste zich voor de 4e klasse en werd op de finale-avond in die groep 2e.

 • KO bekertoernooi LiSB

Met twee teams deden we mee aan het knock out bekertoernooi van de LiSB, een team in de A-klasse en een team in de B-klasse. Dit toernooi kende een zeer geringe deelname. Daardoor kwam team 1, dat vrijgeloot werd in de eerste ronde, al vanzelf in de finale. Daarin werd verloren van Voerendaal.

In de B-klasse was het aantal deelnemende teams ook beperkt. Ons team zou al meteen in de finale komen als in de eerste wedstrijd Sjaak Mat zou worden verslagen. Dat lukte niet. Sjaak Mat was toch net iets te sterk: 1½-2½.

Jeugd

Elke dinsdagavond tussen 18:30 en 19:45 uur, met uitzondering van de schoolvakanties, was er jeugdschaak (lessen en competitie). Dit werd mogelijk gemaakt door een groep enthousiaste begeleiders/trainers: Pascal Ramaekers, Mark en Renske Gardeneers, Rezar Dominguez, Suzanne Benneheij, Gino de Mon, Jelmer Veltman en last but not least jeugdleider / bestuurslid Bart de Koning. Afgelopen seizoen werden de jeugdspelers opgeleid voor de officiële KNSB stappendiploma’s. De jeugdgroep bestond uit circa 35 kinderen.

Er werden ook goede individuele resultaten behaald op provinciaal en landelijk niveau.

Drie jeugdleden werden Limburgs kampioen:

 • Pranav Kshirsagar in de cat. B (t/m 16 jaar)
 • Sai Lalkota in de cat. D (t/m 12 jaar)
 • Akul Gupta in de cat. F (t/m 9 jaar)

Akul Gupta viel ook op nationaal niveau in de prijzen. Hij won het online-NK in de cat. F (t/m 9 jaar), werd 2e op het NK snelschaak in cat. G (t/m 8 jaar) en werd 3e in het NK in de cat. F (t/m 9 jaar).

Op het Nederlands Kampioenschap voor basisscholen (categorie Algemeen; bovenbouw, tot en met groep 8) werd een knappe 4e plaats behaald door het team van basisschool Scharn. In dit team speelden drie leden van onze club mee: Sai Lalkota, Akul Gupta en Parth Kshirsagar. Akul scoorde 10 punten uit 11 partijen en Sai deed het met 8 uit 11 (op het eerste bord) ook heel goed. De andere teamleden waren Sebastian Haaksman en Victoria Ilina.

Toernooien

 • Rapidtoernooi

Op zondag 30 april 2023 organiseerden we ons jaarlijkse rapidtoernooi onder de naam ‘Maastricht 103 Rapid’. Deze naam verwijst naar het aantal jaren dat onze vereniging bestaat. We dragen dat getal graag uit, want we zijn trots op onze rijke geschiedenis. Er waren 72 deelnemers, onder wie clubschakers, jeugdspelers en huisschakers. Winnaar werd ons clublid Michal Bodicky met 6,5 uit 7, gevolgd door Jacob Perrenet met 6 en Johan Wuijts en Gino de Mon met 5,5. Beste huisschaker was Jean-Paul Franssen. Beste jeugdspeler: Pranav Kshirsagar. Er werden 7 ronden Zwitsers gespeeld. Speeltempo was 25 minuten per persoon per partij. Als wedstrijdleider fungeerde Luc Cornet. Hij zorgde ervoor dat de wedstrijden keurig volgens schema verliepen. Er waren vele prijzen in natura zoals wijn, bier, koekjes en chocola. De datum voor volgend jaar staat al vast: 28 april 2024. De naam van het toernooi is dan uiteraard iets anders, want we hebben er dan weer een jaartje bij: ‘Maastricht 104 Rapid’. Omdat we in de Geusselt beperkt zijn qua aantal deelnemers (max. 80) wijken we uit naar Buurtcentrum Daalhof.

 • Jeugdtoernooi

Op zondag 25 juni 2023 organiseerden we ons jeugdtoernooi. Onder leiding van de jeugdleider van onze vereniging, Bart de Koning, andere vrijwilligers van onze club en niet te vergeten wedstrijdleider Luc Cornet verliep het toernooi gesmeerd. Er waren 78 deelnemers. Ons toernooi was het slottoernooi in het kader van de Limburgse Jeugd Grand Prix (JGP), een reeks van jeugdtoernooien in Limburg waarbij de spelers punten kunnen verzamelen voor een JGP-klassement in de leeftijdscategorieën t/m 20 jaar, t/m 16 jaar, t/m 14 jaar, t/m 12 jaar, t/m 10 jaar, t/m 9 jaar, t/m 8 jaar, t/m 7 jaar.

Keurig op tijd werd de prijsuitreiking gedaan. In het nieuwe seizoen houden we het jeugdtoernooi rond dezelfde datum: 23 juni 2024. Ook voor dit toernooi gaan we naar Buurtcentrum Daalhof, zodat we meer deelnemers kunnen toelaten.

 • TOP Competitie

Samen met de verenigingen DJC en SV Voerendaal hebben we in het seizoen 2022/2023 de TOP Competitie georganiseerd. In dit toernooi werd gespeeld in vier gesloten groepen (enkele competitie, 7 ronden). Men speelde verspreid over het seizoen 7 partijen: 3x op vrijdag in Stein (bij DJC), 2x op donderdag in Klimmen (bij SV Voerendaal) en 2x op dinsdag bij ons in Maastricht. In de hoogste groep werd Camiel Peerlings winnaar met 7 uit 7.

 • Limburg Open

Leden van onze vereniging deden aan allerlei toernooien mee. De grootste afvaardiging hadden we op het 15e BPB Limburg Open, dat tijdens het pinksterweekeinde (26 t/m 29 mei) in onze eigen sporthal plaatsvond. We hebben als vereniging een speciale relatie met dit toernooi. Het is mede door leden van onze club opgezet en in de organisatie, de Stichting Limburg Chess Events, zitten enkele leden van onze club. Het toernooi was volgeboekt met bijna 600 spelers. Van onze club deden maar liefst 30 spelers mee, van wie enkelen hoog eindigden in hun groep. In de met ca. 125 spelers bezette groep C1 (rating max. 1850) werden Bas Pasterkamp en Pranav Kshirsagar resp. 4e en 5e, allebei met 5,5 uit 7.

Het toernooi leverde ons lid Dien Slangen-Knuit het dameskampioenschap van Limburg op.

Trainingen

 • Trainingen dinsdagavond.

We zijn een ontwikkelgerichte vereniging. Daarom bieden we niet alleen de mogelijkheid om partijen te spelen, maar vinden het ook belangrijk dat spelers zich kunnen ontwikkelen en hun niveau omhoog kunnen brengen door middel van trainingen. Je gaat er beter door schaken; dat stimuleert! Daarom bieden we op dinsdagen vanaf 20.00 uur trainingen aan. Afgelopen seizoen is de coördinatie hiervan gedaan door Reinier Overtoom. Het is hem gelukt om voor vrijwel alle dinsdagen een vrijwilliger te vinden, waarbij meestal door de trainer een bepaald thema werd behandeld. Meestal werd vooraf aangegeven of de training bestemd was voor ratings onder of boven de 1600. De avonden werden verzorgd door Hans Hoornstra, Daniel Cámpora, Ronald Nelissen, Reinier Overtoom, Thijs Markus, Michal Bodicky, Maarten van Laatum en Maurice Schippers (online). Verder werd als aardigheidje tussendoor een oploswedstrijd gehouden onder leiding van clublid Nikos Sidiropoulos, die in het bezit is van de titel International Solving Master of the FIDE (Internationaal Meester in het oplossen).

 • Hans Hoornstra op Twitch

Daarnaast is clublid Hans Hoornstra afgelopen seizoen begonnen met uitzendingen via een kanaal op Twitch onder de naam Columbusxl. Tijdens de uitzendingen kun je live chatten en je kunt ze naderhand nog als video on demand bekijken. Hans heeft een FIDE rating van 2100 en is een enthousiast speler die graag zijn kennis deelt. Hij speelt op zijn kanaal live partijtjes of maakt puzzels en als hij schaakt, deelt hij met de kijker wat hij denkt. Het is heel instructief. Ook geeft hij simultaans en bespreekt partijen van clubspelers. Iedereen kan (o.a. via een aparte appgroep) partijen insturen om te laten bespreken.

 • Online trainingen Kennemer Combinatie

Onze club heeft afgelopen seizoen meegedaan aan online trainingen, georganiseerd door de vereniging Kennemer Combinatie. In vier ratinggroepen tussen ELO 1500 en 2400 gaven toptrainers verspreid over het seizoen ieder 10 trainingen via Zoom. Als vereniging hebben we hiervoor voor 600 euro een ‘clubcontract’ gesloten. Als club hebben we 300 euro uit de clubkas gehaald. De overige 300 euro is gedeeld door onze (14) deelnemers; zo was het voor hun dankzij dit clubcontract in ieder geval aanmerkelijk goedkoper dan wanneer zij zich individueel buiten de club om zouden hebben aangemeld, want dan zou het 100 euro per persoon zijn.

Buitenschaakspel Plein 1992

Van het buitenschaakspel op Plein 1992 bij Centre Céramique is ook afgelopen seizoen veel gebruikgemaakt. Aan het begin van dit seizoen, op 10 september 2022, werd op het buitenspel met de grote stukken de ‘Schaakslag der Steden’ georganiseerd. Drie teams van Maastricht schaakten tegen drie teams van Parkstad. Onze teams speelden op het spel op Plein 1992, terwijl Parkstad op een buitenschaakspel op de Promenade in Heerlen speelde. De spelers overlegden met hun teamgenoten over de te spelen zet, die door een teamcaptain werd vastgesteld en uitgevoerd en vervolgens via internet werd doorgegeven aan de tegenstanders. Een belangrijke rol bij de organisatie werd vervuld door ons clublid Helmer Wieringa.

Iedereen kan van het buitenschaakspel gebruik maken. Het is overdag beschikbaar als het weer het toelaat. Er zijn vrijwilligers die het beheer over de stukken doen en ze gereed zetten en ’s avonds weer opruimen in de opbergbanken. Helmer Wieringa, enkele jaren geleden de initiator van het buitenschaakspel, deed heel lang de coördinatie maar moest deze taak dit seizoen om gezondheidsredenen neerleggen. Deze taak is overgenomen door Ramón Doomernik.

Project ‘Vitaliteit en Verbinding’

Schaken bevordert de mentale vitaliteit; het houdt de hersens lenig en scherp. Schaken bevordert ook verbinding. Het brengt mensen met elkaar in contact. Iedereen kan dit met elkaar doen: jongeren met ouderen, gehandicapten met validen, jongens met meisjes, mannen met vrouwen. Mensen van alle mogelijke nationaliteiten, culturen en sociale klassen kunnen met elkaar schaken.

In het kader van het motto ‘vitaliteit en verbinding’ zijn we dit seizoen een project gestart, waarvoor een bijdrage werd verkregen van de Stichting Maastricht Vitale Stad, uitvoerder van het Maastrichts Sportakkoord. Nadat we voor onze vereniging 40 nieuwe schaakspellen hadden aangeschaft (20 voor de senioren, 20 voor de jeugd), hebben we onze oude borden en stukken uitgedeeld. Hiervoor hebben we ontmoetingsplekken gekozen zoals scholen, buurthuizen, cafés en verzorgings- en verpleeghuizen, waar veel verschillende mensen komen die elkaar nog niet (goed) kennen en die door het spelen van een partijtje met elkaar verbonden worden. In de maanden oktober 2022 tot en met februari 2023 hebben we op 15 verschillende locaties in totaal 50 schaakspellen uitgeleverd. Ook zijn op een aantal van die plekken door ons schaaklessen, workshops, en simultaans gegeven. We zetten ze hier onder op een rijtje.

 • Horecazaak ‘Grenzeloos’ aan de Boschstraat
 • De buurthuiskamer van het Leger des Heils in de wijk Scharn
 • Stadstaverne / Brooderie Talentino De Greune Luiper aan het Koningsplein
 • Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers aan de Pater Kustersweg
 • Basisschool de Keerkring
 • Het United World College
 • Basisschool Scharn
 • JF Kennedyschool
 • Bernard Lievegoed College
 • Buurtcentrum De Wiemerink in de wijk Caberg
 • Sportschool Club Pellikaan
 • Verpleeghuis Larisa aan de Polvertorenstraat
 • Coffeelovers op Plein 1992
 • Lumière Cinema aan het Bassin
 • Wijnbar Wienkontor aan de Bassinkade

Plaats een reactie

Wil je onze jeugd steunen?

Neem een veld op ons schaakbord!

Wil je ons steunen? De bijdrage zetten we in voor onze jeugd, met name de jeugdopleiding.
Voor 10 euro per jaar kun je een veld op ons schaakbord bezetten met daarop je naam, foto of (bedrijfs-)logo.
Wil je midden op het bord? Neem dan een van de centrumvelden (d4, e4, d5 en e5) á 25 euro per jaar.

Stuur een mail naar schaakverenigingmaastricht en we nemen contact op.

Winkel online, sponsor gratis de vereniging!

Online bestellen of boeken bij webwinkels als Bol, Coolblue, Thuisbezorgd, Zalando of Booking.com?
Klik altijd eerst op het logo hierboven om via SponsorKliks naar zo’n webshop te gaan. Of gebruik de SponsorKliks app.
Zo verdient u geld voor de vereniging met elke online aankoop – zonder dat het u ook maar iets extra kost!