Bekercompetitie 2023-24

Dit jaar is de bekercompetitie op inschrijving, zoals besloten tijdens de ledenvergadering, in de hoop dat een zo groot mogelijk aantal van de partijen daadwerkelijk wordt gespeeld dit jaar. De aanmeldingen verliepen vlotjes, op een enkeling na, maar op donderdag 5 oktober gingen 29 namen de lotingsbox in. Voor degenen die alles nog wat onduidelijk vonden: het reglement is beschikbaar op de website, zowel in Nederlands als Engels, maar hierbij nog even een samenvatting: de beker is een knock-out competitie die volledig willekeurig wordt geloot. De wedstrijden worden gespeeld tijdens de interne competitie, en tellen ook mee voor de interne competitie. Als je een bekerwedstrijd loot, maar je tegenstander is er niet, krijg je ook gewoon een wedstrijd voor de interne competitie, zoals altijd. Het idee hierachter is dat de interne altijd doorgaat, zodat iedereen die wil spelen ook altijd kan spelen. Als we de beker los zouden doen van de interne, zouden veel mensen helemaal geen partij hebben, of zij zouden moeten kiezen tussen de competities, en dat lijkt het bestuur niet gewenst.
De regels zijn eenvoudig: als je speelt voor de beker, krijg je een iets gereduceerde tijdscontrole van 75m+20s/m. Als de wedstrijd in remise eindigt, telt de remise voor de interne, maar worden er twee blitzpartijen gespeeld van 3m+2s/m met wisselende kleur, om te bepalen wie er doorgaat naar de volgende ronde. Als ook dan nog geen beslissing is gevallen, speelt men een armageddon partij op loting: wit krijgt 5 minuten, zwart 4, geen increment. Zwart heeft aan remise genoeg om door te gaan. De kleur voor de armageddon wordt geloot.
Als je tegenstander niet aanwezig is, wordt de bekerwedstrijd op een later tijdstip gespeeld. Voor elke ronde van de beker zijn ten minste 4 donderdagen ingeruimd, zodat er ruim de gelegenheid is om de wedstrijden te spelen, ook wanneer een speler onverhoopt verhinderd is. Het is toegestaan om een bekerwedstrijd buiten de donderdag om te spelen, en de uitslag per whatsapp door te geven aan de wedstrijdleider. Als een wedstrijd niet is gespeeld voor de loting van de volgende ronde, dan gaat de speler door die het vaakst aanwezig was op de donderdagen.

Tweede ronde

Op 16 november lootte ons erelid Frans Neus de tweede ronde. Er kwam een echte kraker uit, maar op de avond zelf waren om uiteenlopende redenen een aantal leden niet aanwezig, waardoor er geen bekerwedstrijden konden worden gespeeld. Geen nood: er zijn nog 4 ronden waarop de bekerwedstrijden kunnen worden gespeeld, waarvan de laatste op 21 december zal plaatsvinden, en het is ook toegestaan om contact op te nemen met je tegenstander om de wedstrijd buiten te club om te spelen en je uitslag door te geven aan de wedstrijdleider. Deze affiches kwamen uit de koker:

Ismael Gomez – Bas Pasterkamp
Ilya Stetsenko – Reinier Overtoom
Hans Hoornstra – Jasper Zilverberg
Michal Bodický – Sai Lalkota
Thijs Markus – Emanuel Santi
Ronald Nelissen – Matthias Beck
Frans Neus – Hein de Boer
Jelmer Veltman – Nirvan Raymond

Eerste ronde

Onze gewaardeerde voorzitter lootte op 5 oktober de eerste ronde. Drie spelers lootten een bye en gaan automatisch door naar de tweede ronde. De andere 26 halveren naar 13, wat ons voor de tweede ronde brengt naar een mooi rond aantal van 16. Er waren een aantal partijen het vermelden waard. In het top-affiche blunderde Maarten al in de opening een pion tegen Jelmer, maar in het vervolg weigerde Jelmer risico te nemen, en wikkelde af naar een remisestelling. Een gok, zou je denken, want in de barrage weet je het maar nooit. Maarten is van nature geen snelschaker, maar zijn naam prijkt wel een paar keer op de blitzbeker van de club. Maar de gok bleek de juiste want Jelmer won (overtuigend, naar ik hoorde) de barrage. Benjamin speelde een dijk van een opening tegen de op papier sterkere Thijs en kwam materiaal voor met behoud van aanval, maar een verkeerde strategische keuze en wat fouten later mocht een opgeluchte Thijs toch een puntje bijschrijven. Altijd blijven vechten, je weet nooit! Dat motto gold ook voor mijn eigen partij. Ik werd door de op papier zwakkere Rezar helemaal weggeveegd, en wilde meermaals opgeven, maar zag toch telkens nog kansen op trucs en blunders. Aan het eind wist ik er een matvalletje in te weven als Rezar het matbeeld zou overzien en op gevoel terug zou slaan op g3 met de gebruikelijke h-pion. U raadt het al: dat gebeurde, waarna ik Th5 kon spelen en mat onafwendbaar was. Het is met afstand mijn meest onverdiende overwinning ooit. Aan de andere partijen uit de eerste ronde heb ik geen actieve herinneringen, dus zult u het moeten doen met de uitslagen:

Rezar Dominguez – Reinier Overtoom 0-1
Hussein Owda – Matthias Beck 0-1
Merlijn Sluis – Sai Lalkota 0-1
Maarten van Laatum – Jelmer Veltman* ½-½ Jelmer wint na barrage 0-2
Bas Pasterkamp – Jos Uiterwijk 1-0
Ilya Stetsenko – Harry Nietsch 1-0
Akul Gupta – Jasper Zilverberg 0-1
Alaettin Gündogmus – Hans Hoornstra 0-1
Jack van den Akker – Frans Neus 0-1
Maxim Hollands – Michal Bodický 0-1
Benjamin Ben Harosh – Thijs Markus 0-1
Ronald Nelissen* – Roel Wiche ½-½  Ronald wint na barrage 2-0
Hein de Boer – Dien Slangen-Knuit 1-0

En deze spelers hebben een bye, en gaan dus automatisch door naar de 2e ronde:

Emanuel Santi
Ismael Gomez
Nirvan Raymond


Winkel online, sponsor gratis de vereniging!

Online bestellen of boeken bij webwinkels als Bol, Coolblue, Thuisbezorgd, Zalando of Booking.com?
Klik altijd eerst op het logo hierboven om via SponsorKliks naar zo’n webshop te gaan. Of gebruik de SponsorKliks app.
Zo verdient u geld voor de vereniging met elke online aankoop – zonder dat het u ook maar iets extra kost!