Bekercompetitie 2023-24

Dit jaar is de bekercompetitie op inschrijving, zoals besloten tijdens de ledenvergadering, in de hoop dat een zo groot mogelijk aantal van de partijen daadwerkelijk wordt gespeeld dit jaar. De aanmeldingen verliepen vlotjes, op een enkeling na, maar op donderdag 5 oktober gingen 29 namen de lotingsbox in. Voor degenen die alles nog wat onduidelijk vonden: het reglement is beschikbaar op de website, zowel in Nederlands als Engels, maar hierbij nog even een samenvatting: de beker is een knock-out competitie die volledig willekeurig wordt geloot. De wedstrijden worden gespeeld tijdens de interne competitie, en tellen ook mee voor de interne competitie. Als je een bekerwedstrijd loot, maar je tegenstander is er niet, krijg je ook gewoon een wedstrijd voor de interne competitie, zoals altijd. Het idee hierachter is dat de interne altijd doorgaat, zodat iedereen die wil spelen ook altijd kan spelen. Als we de beker los zouden doen van de interne, zouden veel mensen helemaal geen partij hebben, of zij zouden moeten kiezen tussen de competities, en dat lijkt het bestuur niet gewenst.
De regels zijn eenvoudig: als je speelt voor de beker, krijg je een iets gereduceerde tijdcontrole van 75m+20s/m. Als de wedstrijd in remise eindigt, telt de remise voor de interne, maar worden er twee blitzpartijen gespeeld van 3m+2s/m met wisselende kleur, om te bepalen wie er doorgaat naar de volgende ronde. Als ook dan nog geen beslissing is gevallen, speelt men een armageddon partij op loting: wit krijgt 5 minuten, zwart 4, geen increment. Zwart heeft aan remise genoeg om door te gaan. De kleur voor de armageddon wordt geloot.
Als je tegenstander niet aanwezig is, wordt de bekerwedstrijd op een later tijdstip gespeeld. Voor elke ronde van de beker zijn ten minste 4 donderdagen ingeruimd, zodat er ruim de gelegenheid is om de wedstrijden te spelen, ook wanneer een speler onverhoopt verhinderd is. Het is toegestaan om een bekerwedstrijd buiten de donderdag om te spelen, en de uitslag per whatsapp door te geven aan de wedstrijdleider. Als een wedstrijd niet is gespeeld voor de loting van de volgende ronde, dan gaat de speler door die het vaakst aanwezig was op de donderdagen.

Finale

Op donderdag 16 mei werd de bekerfinale gespeeld tussen Ronald en Michal, in het “aquarium” becommentarieerd door de teamleider van ons eerste KNSB team Jelmer. Ronald lootte wit en opende met het klassieke maar tegenwoordig wat ongebruikelijke Pc3 Italiaans. Ronald hield zijn koning in het centrum en sloeg een ruil op f3 a-tempo terug met de g-pion, waardoor hij druk kreeg over de g-lijn. Het tegenspel van Michal op de damevleugel was te langzaam om invloed uit te oefenen op het spelverloop, wat Michal bewoog om een pion te offeren om ook spel te krijgen op de koningsvleugel. Hier had hij echter niet meer dan zetherhaling, waardoor de klassieke partij in de finale vreedzaam eindigde. Een knap resultaat voor Ronald, aangzien die toch zo’n 350 rating minder heeft dan onze Tsjechische prijzenpakker. De barrage verliep echter minder succesvol voor de underdog. De eerste blitzpartij eindige pardoes in stikmat, en in de tweede wist Michal met een verrassende Pirc eerst de belangrijke pion op e4 te winnen, raapte daarna in complicaties een stuk op, en toen er nog meer materiaal verloren ging, gooide Ronald de handdoek in de ring. Gefeliciteerd Michal met je zoveelste prijs! Opvallend detail: alle bekerwedstrijden die Ronald dit seizoen heeft gespeeld, eindigden in remise en werden beslist in de barrage.

Ronald Nelissen – Michal Bodický* ½-½ Michal wint na barrage 0-2

Halve finale

Op donderdag 7 maart lootte aspirant-lid Hester, zonder te weten wie wie is, en daarom op de meest onpartijdige manier mogelijk, de halve finale, waaruit twee krakers rolden. Jelmer en Michal maakten er een boeiend gevecht van, waarin laatst genoemde een pionnetje won, wist te consolideren en daarna naar de winst kon spelen. Twee weken later waren Ronald en Jasper in de gelegenheid om hun wedstrijd te spelen: een drakenvariant van het siciliaans waarin Jasper via een handige zettenvolgorde een goede versie wist te bereiken, maar in het vervolg niet door kon drukken, zelfs nog verloren kwam te staan, maar waar Ronald de winst niet kon vinden en ook wel opgelucht was om weg te komen met een studieuze remise waarin de torens werden geofferd voor de laatste pionnen en twee blote koningen overbleven. Deze remise betekende barrage, en daarin bleek bij Jasper de batterij leeg, want die blunderde twee keer, waardoor Ronald doorstoot naar de finale.

Jelmer Veltman – Michal Bodický 0-1
Ronald Nelissen* – Jasper Zilverberg ½-½  Ronald wint na barrage 2-0

Derde ronde

Op 18 januari lootten onze voorzitter en extern wedstrijdleider onder toeziend, doch op afstand, oog van de wedstrijdleider (die ziek thuis zat) de derde ronde. Helaas konden wederom niet meteen wedstrijden worden gespeeld, maar dat neemt niet weg dat u zich kon verheugen op een viertal mooie wedstrijden. Bas deed wat hij kon, maar kampioen Michal was gewoon te sterk. Datzelfde gebeurde mij tegen de teamleider van ons eerste KNSB-team Jelmer. Jasper leek op het oog af te wikkelen naar een gewonnen toreneindspel tegen Frans Neus, maar gaf achteraf ruiterlijk toe dat hij verschrikkelijk blunderde en van geluk mocht spreken dat hij dat eindspel overhield aan de bende. Ten slotte werd één wedstrijd reglementair beslist op aanwezigheid, waardoor ook Ronald zich mocht melden in de halve finale, hoewel dat ook wel het verwachte resultaat was gezien het ratingverschil.

Bas Pasterkamp – Michal Bodický 0-1
Reinier Overtoom – Jelmer Veltman 0-1
Ronald Nelissen – Emanuel Santi 1-0R
Jasper Zilverberg – Frans Neus 1-0

Tweede ronde

Op 16 november lootte ons erelid Frans Neus de tweede ronde. Er kwam een echte kraker uit, maar op de avond zelf waren om uiteenlopende redenen een aantal leden niet aanwezig, waardoor er geen bekerwedstrijden konden worden gespeeld. Uiteindelijk bleek dat in het vervolg van de beschikbare rondes ook een uitdaging, want na de deadline was slechts de partij tussen Michal en Sai gespeeld (kampioen Michal won overtuigend). Gelukkig wisten 8 spelers nog op eigen gelegenheid hun wedstrijd te spelen, wat de beker redde (uw wedstrijdleider overwoog serieus om de competitie te schrappen). Hans en Jasper speelden een min of meer perfecte partij die uiteraard in remise eindigde. Jasper was in de barrage echter verrassend de sterkste tegen de regerend blitzkampioen. Bas speelde een sterke en constante partij en won van Ismael. Ronald stond zeer goed tegen Matthias, maar kwam niet verder dan remise, waarna Ronald de eerste blitzpartij goed won, maar in de tweede extreem goed weg kwam met remise. Uw wedstrijdleider kreeg een lastige Catalaan op zijn dak tegen Ilya, maar die draaide twee zetten om, wat mij een kansje gaf om gelijk te maken. Dat lukte, en na een tricky serie zetten was de partij dood genoeg om remise overeen te komen. In de eerste blitzpartij zat Ilya nog niet echt in het ritme en kon ik winnen. De tweede hield ik netjes remise. De overige drie partijen werden reglementair beslist op aanwezigheid. De uitslagen:

Ismael Gomez – Bas Pasterkamp 0-1
Ilya Stetsenko – Reinier Overtoom* ½-½ Reinier wint na barrage ½-1½
Hans Hoornstra – Jasper Zilverberg* ½-½ Jasper wint na barrage 0-2
Michal Bodický – Sai Lalkota 1-0
Thijs Markus – Emanuel Santi 0-1R
Ronald Nelissen* – Matthias Beck ½-½ Ronald wint na barrage 1½-½
Frans Neus – Hein de Boer 1-0R
Jelmer Veltman – Nirvan Raymond 1-0R

Eerste ronde

Onze gewaardeerde voorzitter lootte op 5 oktober de eerste ronde. Drie spelers lootten een bye en gaan automatisch door naar de tweede ronde. De andere 26 halveren naar 13, wat ons voor de tweede ronde brengt naar een mooi rond aantal van 16. Er waren een aantal partijen het vermelden waard. In het top-affiche blunderde Maarten al in de opening een pion tegen Jelmer, maar in het vervolg weigerde Jelmer risico te nemen, en wikkelde af naar een remisestelling. Een gok, zou je denken, want in de barrage weet je het maar nooit. Maarten is van nature geen snelschaker, maar zijn naam prijkt wel een paar keer op de blitzbeker van de club. Maar de gok bleek de juiste want Jelmer won (overtuigend, naar ik hoorde) de barrage. Benjamin speelde een dijk van een opening tegen de op papier sterkere Thijs en kwam materiaal voor met behoud van aanval, maar een verkeerde strategische keuze en wat fouten later mocht een opgeluchte Thijs toch een puntje bijschrijven. Altijd blijven vechten, je weet nooit! Dat motto gold ook voor mijn eigen partij. Ik werd door de op papier zwakkere Rezar helemaal weggeveegd, en wilde meermaals opgeven, maar zag toch telkens nog kansen op trucs en blunders. Aan het eind wist ik er een matvalletje in te weven als Rezar het matbeeld zou overzien en op gevoel terug zou slaan op g3 met de gebruikelijke h-pion. U raadt het al: dat gebeurde, waarna ik Th5 kon spelen en mat onafwendbaar was. Het is met afstand mijn meest onverdiende overwinning ooit. Aan de andere partijen uit de eerste ronde heb ik geen actieve herinneringen, dus zult u het moeten doen met de uitslagen:

Rezar Dominguez – Reinier Overtoom 0-1
Hussein Owda – Matthias Beck 0-1
Merlijn Sluis – Sai Lalkota 0-1
Maarten van Laatum – Jelmer Veltman* ½-½ Jelmer wint na barrage 0-2
Bas Pasterkamp – Jos Uiterwijk 1-0
Ilya Stetsenko – Harry Nietsch 1-0
Akul Gupta – Jasper Zilverberg 0-1
Alaettin Gündogmus – Hans Hoornstra 0-1
Jack van den Akker – Frans Neus 0-1
Maxim Hollands – Michal Bodický 0-1
Benjamin Ben Harosh – Thijs Markus 0-1
Ronald Nelissen* – Roel Wiche ½-½  Ronald wint na barrage 2-0
Hein de Boer – Dien Slangen-Knuit 1-0

En deze spelers hebben een bye, en gaan dus automatisch door naar de 2e ronde:

Emanuel Santi
Ismael Gomez
Nirvan Raymond

Wil je onze jeugd steunen?

Neem een veld op ons schaakbord!

Wil je ons steunen? De bijdrage zetten we in voor onze jeugd, met name de jeugdopleiding.
Voor 10 euro per jaar kun je een veld op ons schaakbord bezetten met daarop je naam, foto of (bedrijfs-)logo.
Wil je midden op het bord? Neem dan een van de centrumvelden (d4, e4, d5 en e5) á 25 euro per jaar.

Stuur een mail naar schaakverenigingmaastricht en we nemen contact op.

Winkel online, sponsor gratis de vereniging!

Online bestellen of boeken bij webwinkels als Bol, Coolblue, Thuisbezorgd, Zalando of Booking.com?
Klik altijd eerst op het logo hierboven om via SponsorKliks naar zo’n webshop te gaan. Of gebruik de SponsorKliks app.
Zo verdient u geld voor de vereniging met elke online aankoop – zonder dat het u ook maar iets extra kost!