Bekercompetitie 2022-23

Halve finale beker

Jelmer maakte het veel te spannend tegen Sai in de kwartfinale, maar won wel, waardoor de halve finalisten bekend waren: Jelmer voegde zich bij Nikos, Michal en Federico. De loting kon eindelijk door de wedstrijdleider zelf worden gedaan, maar toch vroeg hij er een assistent bij om alles zo onafhankelijk mogelijk te houden. Hieruit kwamen deze wedstrijden:

Michal Bodický – Nikos Sidiropoulos 1-0
Jelmer Veltman – Federico Valier 1-0

De eerste van deze twee kon direct worden gespeeld. Nikos maakte een onnauwkeurigheid in de opening, waarna Michal de tang niet meer losliet – poeh die mannen zijn echt goed! – waardoor Michal de eerste bekerfinalist is! Hij staat in de interne ook al een punt los, en won de vorige cyclus. Hoeveel prijzen gaat hij oprapen dit jaar? En op 4 mei werd de tweede halve finale gespeeld tussen Jelmer en Federico. Federico liet opnieuw zien in uitstekende vorm te zijn, en had lange tijd ten minste gelijkspel, maar enkele blunders in het eindspel kostten hem toch de kop, waarmee Jelmer zich plaatst voor de finale tegen Michal. Dat belooft een kraker te worden!

Vierde ronde van de beker

Twee partijen uit de derde ronde eindigden in reglementaire uitslagen, waarna op donderdag 16 februari de kwartfinale werd geloot door nieuw lid Jasper Grooters. En het was meteen feest: direct konden drie van de vier partijen worden gespeeld! Onze sterkste speler Nikos mocht het met wit opnemen tegen veelvoudig kampioen Hans Hoornstra. Hans schatte een kleinigheid verkeerd in, maar tegen Nikos kan dat fataal zijn, en inderdaad: Nikos liet de tang niet meer los en won. De partij tussen Federico en Jos ging lang op en neer, en wikkelde uiteindelijk af naar een dubbel toreneindspel, waarin Jos iets passiever stond en bovendien nog maar weinig tijd had. Jos zag zich dan ook genoodzaakt om een remiseaanbod van Federico te accepteren, ondanks het feit dat hij totaal geen snelschaker is. We zullen het maar niet hebben over hoe de barrage verliep. Ten slotte mocht ondergetekende het met zwart opnemen tegen Michal. Die opende verrassend 1. b3, waarna ik geen goede opstelling kon vinden en de nodige plannen door de war haalde. Desondanks kwam ik redelijk goed uit de complicaties en kon zelfs een pion winnen. De stelling die ik daarna over zou houden, leek me echter veel te gevaarlijk, dus ik koos een veiliger weg, die helemaal niet veilig bleek, en toen greep ik ook nog ergens mis, waarna ik werd weggeblazen. Rest ons nog de partij tussen Sai en Jelmer.

Er zijn nog vier reguliere donderdagavonden waarop de laatste wedstrijd uit deze vierde ronde kan worden gespeeld: 2, 9, 16 en 23 maart (23 februari is geen schaken). Het is overigens toegestaan om buiten de donderdagavonden je bekerwedstrijd te spelen. Hiertoe kun je een afspraak maken met je tegenstander, en de uitslag kun je dan doorgeven aan de intern wedstrijdleider Reinier, die de uitslag hier zal verwerken. Het competitiereglement voor alle interne competities, waaronder ook de beker, vind je hier.

De partijen in de vierde ronde:

Federico Valier* – Jos Uiterwijk ½-½ *Federico wint na barrage
Nikos Sidiropoulos – Hans Hoornstra 1-0
Michal Bodický – Reinier Overtoom 1-0
Sai Lalkota – Jelmer Veltman 0-1

Derde ronde

Drie spelers hebben zich teruggetrokken, waaronder twee die tegen elkaar moesten in de tweede ronde, waardoor de derde ronde een bye bevat. Op 5 januari werd door jeugdtalent Sai de loting verzorgd voor deze derde ronde. Er konden direct drie partijen worden gespeeld, waarin zwart telkens zegevierde. Sai versloeg met een sterk loperpaar collega jeugdtalent Akul, Hans kreeg een offer op zijn dak van Frans Helmond, die vervolgens echter de winnende voorzetting niet kon vinden (begrijpelijk, het was ontzettend complex!) waardoor Hans toch aan het langste eind kon trekken, en ten slotte speelde Frans Neus een puike partij tegen Jelmer, won een kwaliteit, maar liet vervolgens een loper actief worden waarmee Jelmer veel spel kreeg en uiteindelijk de partij toch wist te winnen. Aangezien ondergetekende de bye lootte (totaal willekeurig, er zijn getuigen!), waren de eerste vier spelers uit de kwartfinale direct bekend.

De partijen in de derde ronde:

Maxim Hollands – Nikos Sidiropoulos 0-1
Frans Neus – Jelmer Veltman 0-1
Jos Uiterwijk – Helmer Wieringa 1-0R
Guus de Boer – Michal Bodický 0-1R
Frans Helmond – Hans Hoornstra 0-1
Akul Gupta – Sai Lalkota 0-1
Federico Valier – Jasper Zilverberg 1-0
Reinier Overtoom – BYE 1-0

Tweede ronde

We zijn in een logischerwijs wat rommelige eerste ronde, met vijf reglementaire resultaten vanwege niet gespeelde partijen, naar een “rond” aantal van 32 spelers gegaan, en vanaf nu loopt de beker als een normale knockout competitie. De loting voor de tweede ronde vond op donderdag 24 november plaats. Onder toezien oog van de secretaris lootte Thijs de partijen voor de tweede ronde. Mede door een externe bekerwedstrijd, die toevalligerwijs ook op deze avond plaatsvond, konden er deze avond slechts twee partijen gespeeld worden voor onze beker: Harry hield Guus knap op remise, maar dolf het onderspit in de blitz barrage. Max had het erg lastig tegen een ongebruikelijk uitziende Benko van Mick, maar wist de partij toch in zijn voordeel te beslissen. Hiermee waren de eerste twee spelers in de derde ronde bekend.

De partijen in de tweede ronde:

Maxim Hollands – Mick Godding 1-0
Peter Vanderheijden – Jelmer Veltman 0-1
Sivaswamy Vannadil – Nikos Sidiropoulos 0-1R
Guus de Boer* – Harry Nietsch ½-½ *Guus wint na barrage
Alaettin Gundogmus – Frans Helmond 0-1
Bas Pasterkamp – Federico Valier 0-1R
Svetlana Hakobjan – Hans Hoornstra 0-1R
Jos Uiterwijk – Frank Clevers 1-0
Erwin Komrij – Michal Bodický 0-1
Jack van den Akker – Reinier Overtoom 0-1
Ton Leenen – Akul Gupta* ½-½ *Akul wint na barrage
Prasanna Sivaswamy – Helmer Wieringa 0-1R (Prasanna heeft zich teruggetrokken)
Aditya Jaksani – Niek van Haeringen (niet gespeeld, beide spelers hebben zich teruggetrokken)
Hein de Boer – Jasper Zilverberg 0-1R
Sai Lalkota – Valliappan Natarajan 1-0R
Frans Neus – Ryan Lucas 1-0R

Eerste ronde

De loting verliep wat hectisch, met veel vragen en ook nieuwe geïnteresseerden, maar uiteindelijk lootte onze voorzitter voor een mooie eerste ronde, waarin we van een groep van 47 spelers naar een factor van twee zullen gaan. Hierdoor hebben een groot aantal spelers nu nog een bye. Vanaf de tweede ronde zitten we op een gebruikelijk aantal van 32 spelers voor onze knock-out competitie, en zal iedere nog actieve deelnemer aan spelen toe komen.

Voor degenen die alles nog wat onduidelijk vonden: het reglement is beschikbaar op de website, zowel in Nederlands als Engels, maar hierbij nog even een samenvatting: de beker is een knock-out competitie die volledig willekeurig wordt geloot. De wedstrijden worden gespeeld tijdens de interne competitie, en tellen ook mee voor de interne competitie. Als je een bekerwedstrijd loot, maar je tegenstander is er niet, krijg je ook gewoon een wedstrijd voor de interne competitie, zoals altijd. Het idee hierachter is dat de interne altijd doorgaat, zodat iedereen die wil spelen ook altijd kan spelen. Als we de beker los zouden doen van de interne, zouden veel mensen helemaal geen partij hebben, of zij zouden moeten kiezen tussen de competities, en dat lijkt het bestuur niet gewenst.
De regels zijn eenvoudig: als je speelt voor de beker, krijg je een iets gereduceerde tijdscontrole van 75m+20s/m. Als de wedstrijd in remise eindigt, telt de remise voor de interne, maar worden er twee blitzpartijen gespeeld van 3m+2s/m met wisselende kleur, om te bepalen wie er doorgaat naar de volgende ronde. Als ook dan nog geen beslissing is gevallen, speelt men een armageddon partij op loting: wit krijgt 5 minuten, zwart 4, geen increment. Zwart heeft aan remise genoeg om door te gaan. De kleur voor de armageddon wordt geloot.
Als je tegenstander niet aanwezig is, wordt de bekerwedstrijd op een later tijdstip gespeeld. Voor elke ronde van de beker zijn ten minste 4 donderdagen ingeruimd, zodat de ruim de gelegenheid is om de wedstrijden te spelen, ook wanneer een speler onverhoopt verhinderd is. Het is toegestaan om een bekerwedstrijd buiten de donderdag om te spelen, en de uitslag per whatsapp door te geven aan de wedstrijdleider. Als een wedstrijd niet is gespeeld voor de loting van de volgende ronde, dan gaat de speler door die het vaakst aanwezig was op de donderdagen.

De partijen voor de eerste ronde:

Kaspar Kallast – Federico Valier 0-1R
Hans Hoornstra – Reza Rahimi 1-0
Dien Slangen-Knuit – Alaettin Gundogmus 0-1
Hein de Boer – Marvin van Meegen 1-0
Maxim Hollands – Bas Radstake 1-0R
Erwin Komrij – Maarten van Laatum 1-0
Kevin Sentjens – Sai Lalkota 0-1
Edwin Pompert – Reinier Overtoom 0-1R
Praseet Poduval – Bas Pasterkamp 0-1R
Frans Neus – Jack Goossens 1-0R
Frans Helmond – Thijs Markus 1-0
Peter van Hooijdonk – Michal Bodický 0-1
Jelmer Veltman – Jonas Heck 1-0
Sivaswamy Vannadil – Marco Catola 1-0
Nikos Sidiropoulos – Arthur Franssen 1-0

En deze spelers hebben een bye, en gaan dus automatisch door naar de 2e ronde:

Aditya Jaksani
Akul Gupta
Frank Clevers
Guus de Boer
Harry Nietsch
Helmer Wieringa
Jack van den Akker
Jasper Zilverberg
Jos Uiterwijk
Mick Godding
Niek van Haeringen
Peter Vanderheijden
Prasanna Sivaswamy
Ryan Lucas
Svetlana Hakobjan
Ton Leenen
Valliappan Natarajan

De loting voor de 2e ronde is op 24 november.

Wil je onze jeugd steunen?

Neem een veld op ons schaakbord!

Wil je ons steunen? De bijdrage zetten we in voor onze jeugd, met name de jeugdopleiding.
Voor 10 euro per jaar kun je een veld op ons schaakbord bezetten met daarop je naam, foto of (bedrijfs-)logo.
Wil je midden op het bord? Neem dan een van de centrumvelden (d4, e4, d5 en e5) á 25 euro per jaar.

Stuur een mail naar schaakverenigingmaastricht en we nemen contact op.

Winkel online, sponsor gratis de vereniging!

Online bestellen of boeken bij webwinkels als Bol, Coolblue, Thuisbezorgd, Zalando of Booking.com?
Klik altijd eerst op het logo hierboven om via SponsorKliks naar zo’n webshop te gaan. Of gebruik de SponsorKliks app.
Zo verdient u geld voor de vereniging met elke online aankoop – zonder dat het u ook maar iets extra kost!