Op 15 plekken in de stad schaakspellen uitgedeeld

Buurtcentrum De Wiemerink.

Een van de motto’s van onze club is: Vitaliteit en Verbinding.

In het kader hiervan hebben we op 15 plekken in Maastricht in totaal 50 schaakspellen uitgedeeld en er worden op die plaatsen ook activiteiten aan gekoppeld.

Schaken bevordert de mentale Vitaliteit; het houdt de hersens lenig en scherp. Schaken bevordert ook Verbinding.

Schaken brengt mensen met elkaar in contact. Iedereen kan dit met elkaar doen: jongeren met ouderen, gehandicapten met validen, jongens met meisjes, mannen met vrouwen. Mensen van alle mogelijke nationaliteiten, culturen en sociale klassen kunnen met elkaar schaken.

Project

In het kader van Vitaliteit en Verbinding zijn we dit seizoen een project gestart. Voor dit project is een bijdrage verkregen van de Stichting Maastricht Vitale Stad, uitvoerder van het Maastrichts Sportakkoord. Ons project past namelijk binnen de uitgangspunten van het ‘Lokaal Sportakkoord Maastricht’.

Hoe?

Nadat we voor onze vereniging 40 nieuwe schaakspellen hadden aangeschaft (20 voor de senioren, 20 voor de jeugd), hebben we de oude borden en stukken uitgedeeld. De genoemde stichting heeft ons hiervoor een bijdrage gegeven.

Waar?

We hebben een groot aantal ontmoetingsplekken benaderd, zoals scholen, buurthuizen, cafés en verzorgings- en verpleeghuizen. Allemaal plekken waar veel verschillende mensen komen die elkaar nog niet (goed) kennen en die door het spelen van een partijtje met elkaar verbonden worden.

Hoeveel?

In de maanden oktober 2022 tot en met februari 2023 hebben we op 15 verschillende locaties in totaal 50 schaakspellen uitgeleverd. We zetten ze hier onder op een rijtje. In een groot aantal gevallen wordt er een vervolg aan gegeven door middel van schaaklessen, workshops, toernooien en simultaans.

1. Grenzeloos

‘Grenzeloos’ aan de Boschstraat is een sociale onderneming die mensen met een vluchtelingenachtergrond helpt een vliegende start te maken in Nederland. Je kunt er ontbijten of lunchen. En nu ook schaken! De clubvoorzitter kijkt toe bij Jack Goossens (links) en Jacques Timp.

‘Grenzeloos’ aan de Boschstraat.

2. Leger des Heils

De buurthuiskamer van het Leger des Heils in de wijk Scharn is een tweedehands kledingwinkel én een ontmoetingsplek. Iedereen kan hier binnenlopen en een kop koffie of thee drinken, wat kletsen en… nu ook schaken.

De buurthuiskamer van het Leger des Heils in de wijk Scharn.

3. De Greune Luiper

Talentino De Greune Luiper aan het Koningsplein in Maastricht-Oost. Dit is een Stadstaverne en Brooderie. Mensen met een psychiatrische en/ of verstandelijke beperking krijgen de mogelijkheid om op bourgondische en ambachtelijke wijze gasten te laten genieten van hun culinaire talenten. Ook hier willen ze schaken.

Talentino De Greune Luiper aan het Koningsplein in Maastricht-Oost.

4. Minderjarige vreemdelingen

Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers aan de Pater Kustersweg heeft onder meer woonvoorzieningen voor alleenstaande minderjarige vreemdelingen. Er wonen jonge mensen uit alle mogelijke landen. Nu kunnen ze een ‘potje schaken’. Dit zorgt voor verbinding. Op de foto v.l.n.r. voorzitter Frank Clevers, Omèr Cremers (Medewerker Alleenstaande Minderjarige Vreemdelingen opvang, Mentor) en Reza Rahimi.

Woonvoorziening voor alleenstaande minderjarige vreemdelingen.

5. Basisschool De Keerkring

Basisschool de Keerkring heeft heel wat leerlingen die graag willen schaken en ze krijgen onder schooltijd schaakles.

Basisschool De Keerkring.

6. United World College

Het United World College Maastricht kon ook wel wat schaakspellen gebruiken. Ook hier wordt schaakles gegeven.

Het United World College Maastricht.

7. Basisschool Scharn

Basisschool Scharn is een echte schaakschool. Ze werden vorig seizoen zelfs kampioen van Nederland bij de basisscholen. De kinderen verdringen zich rond de door onze club geschonken schaakborden.

Basisschool Scharn.

8. JF Kennedyschool

De JF Kennedyschool: in dit klaslokaal ontbreken de schaakstukken en de schakende kinderen natuurlijk ook niet. Schaken hoort thuis op school!

De JF Kennedyschool.

9. Bernard Lievegoed College

Het Bernard Lievegoed College. Ook hier leerlingen die gebruikmaken van schaakspellen die geschonken zijn door Schaakvereniging Maastricht. 

Bernard Lievegoed College.

10. Buurtcentrum De Wiemerink

Buurtcentrum De Wiemerink aan de Spinetlaan in de wijk Caberg. Hier is elke donderdagmiddag vrije inloop voor buurtbewoners. Men kan Rummikub spelen of darten, spelletjes doen, kletsen en nu ook schaken.

Buurtcentrum De Wiemerink.

11. Sportschool Club Pellikaan

Club Pellikaan is een sportschool waar je natuurlijk in de eerste plaats komt om je lichaam in vorm te houden. Maar nu kun je je ook mentaal trainen. In de bar kun je nu ook schaken.

Club Pellikaan.

12. Verpleeghuis Larisa

Verpleeghuis Larisa aan de Polvertorenstraat in het centrum van Maastricht. Er zijn altijd wel bewoners die kunnen schaken of het graag willen leren. Hier zien we de voorzitter te midden van twee bewoners.

Verpleeghuis Larisa aan de Polvertorenstraat.

13. Coffeelovers

Bij Coffeelovers op Plein 1992 kan al een tijdje geschaakt worden op een door onze vereniging geïnitieerd buitenschaakspel. Nu heeft Coffeelovers ook (twee) ‘binnenschaakspellen’. Zo hoort dat in een echte schaakstad.

Coffeelovers op Plein 1992.

14. Lumière Cinema

Bij Lumière Cinema aan het Bassin in Maastricht kun je naar de film. Ook kun je in het sfeervolle Restaurant Café genieten van een hapje of een drankje. Schijnt de zon? Dan ga je lekker op het terras zitten. Wil je schaken, dan geven ze je graag bord en stukken. Met dank aan onze club.

Lumière Cinema.

15. Wijnbar Wienkontor

Wijnbar Wienkontor aan de Bassinkade ligt pal tegenover Lumière aan de andere kant van de binnenhaven. Een prachtige historische locatie. Een ideale plek om het eeuwenoude schaakspel te spelen. Met een wijntje erbij op het terras aan het water.
Wat wil je nog meer?

Wijnbar Wienkontor aan de Bassinkade.

1 gedachte over “Op 15 plekken in de stad schaakspellen uitgedeeld”

Plaats een reactie

Wil je onze jeugd steunen?

Neem een veld op ons schaakbord!

Wil je ons steunen? De bijdrage zetten we in voor onze jeugd, met name de jeugdopleiding.
Voor 10 euro per jaar kun je een veld op ons schaakbord bezetten met daarop je naam, foto of (bedrijfs-)logo.
Wil je midden op het bord? Neem dan een van de centrumvelden (d4, e4, d5 en e5) á 25 euro per jaar.

Stuur een mail naar schaakverenigingmaastricht en we nemen contact op.

Winkel online, sponsor gratis de vereniging!

Online bestellen of boeken bij webwinkels als Bol, Coolblue, Thuisbezorgd, Zalando of Booking.com?
Klik altijd eerst op het logo hierboven om via SponsorKliks naar zo’n webshop te gaan. Of gebruik de SponsorKliks app.
Zo verdient u geld voor de vereniging met elke online aankoop – zonder dat het u ook maar iets extra kost!