Boek 100 jaar schaken in Maastricht

Een oproep aan alle leden en oud-leden van de schaakclubs in Maastricht.

Schaakvereniging Maastricht bestaat in 2020, 100 jaar. De club werd officieel op 12 juli 1920 opgericht onder de naam Maastrichtsche Schaak Vereeniging (MSV). De vereniging is natuurlijk maar wat trots op deze mijlpaal en wil het eeuwfeest graag op gepaste wijze vieren.

Vanwege ‘corona’ kan dit nu echter helaas niet, vandaar dat de jubileumviering voorlopig even is uitgesteld. Maar wat in het vat zit verzuurt niet: de club komt er zeker nog op terug.

Ondertussen wordt wel alvast gewerkt aan een boek. Het schaken in Maastricht kent een rijke geschiedenis en over een periode van honderd jaar valt uiteraard een heleboel te vertellen. Een werkgroep is er al een tijdje mee bezig. Er zijn al heel wat mooie verhalen en foto’s boven water gekomen. Het zal beslist een interessant en mooi boekwerk gaan worden.

Het gaat niet alleen over MSV zelf, maar over de lange geschiedenis van het schaken in Maastricht waar ook andere clubs deel van hebben uitgemaakt, zoals ‘De Pion’, ‘Het Anker’, ‘De Zwarte Napoleon’, ‘Het Vrolijke Paardje’ en zo kunnen we nog wel even doorgaan. Zo is in de jaren ’60 bijvoorbeeld VSM opgericht. VSM fuseerde later met MSV tot de verenigng MSV-VSM die enkele jaren geleden ‘Schaakvereniging Maastricht’ is gaan heten.

Heb je ideeën? Heb je foto’s? Zou je een bijdrage willen leveren? Weet je anekdotes of verhalen die in dit boek niet mogen ontbreken? Heb je als (oud-)lid een legendarische partij die voor het nageslacht bewaard moet blijven? Ken je nog oud-leden van wie je denkt dat ze geïnteresseerd zijn of die iets kunnen vertellen?

Geef het dan door aan de auteur/coördinator, Frank Clevers, e-mail frank.clevers@hotmail.com

Op de foto hiernaast: dit is een van de oudste foto’s van het schaken in Maastricht, uit 1928. Rechts vooraan zit voorzitter Martin Bingen. Hij toont het diploma waarop staat dat dit door de Limburgse Schaakbond is uitgereikt aan de kampioen van 1928, Anton Rosmüller. Rosmüller is de man in legeruniform (hij was beroepsmilitair).