Schakers zijn mensen en mensen maken blunders. Dit geldt niet alleen voor amateurschakers, maar ook voor topschakers. Niet alleen tijdens Blitzpartijen, maar ook tijdens lange partijen worden op alle niveaus zo nu en dan opmerkelijke zetten gespeeld. Op deze pagina’s worden bekende schaakblunders besproken.
Garry Kasparov – Deep Blue (computer)
In de jaren 70 bestonden er al schaakcomputers. Dat waren grote ‘lompe’ apparaten die veel bedenktijd nodig hadden en het niveau hadden van amateurschakers. Met de ontwikkeling van de computer werd ook de schaakcomputer stapsgewijs beter. In de jaren 90 bouwde IBM de super schaakcomputer ‘Deep Blue’ die wel 200 miljoen posities per seconde kon analyseren. Toch versloeg Kasparov in 1996 Deep Blue met 4-2. Een jaar later speelden ze opnieuw een tweestrijd van 6 partijen. In de eerste partij speelde Deep Blue 44..Td1, zoals in het diagram weergegeven. Deze zet is ronduit slecht. Zonder al te veel moeite kan wit nu een pion promoveren. Kasparov wist zich geen houding te geven. Een computer maakt toch geen blunders? Toch was dat wel het geval, dankzij een programmeerfout. Een zet later gaf Deep Blue op. Uiteindelijk trok Deep Blue toch aan het langste eind. De eindstand was 3,5-2,5. Het jaar 1997 wordt dan ook beschouwd als het omslagpunt waarop de mens door de computer werd ingehaald.
Bekijk hier de 15-min documentaire ‘The man vs. The Machine’ waarin nog veel meer informatie wordt gegeven…
Denk jij dat je na deze blunder van Deep Blue de stelling correct kan uitspelen zoals Kasparov deed? Probeer het hier…
https://lichess.org/study/UVV0mRvr/Zzpj6hTX
Boris Spassky – Bobby Fischer
In the first game of the World Championship in 1972, Bobby Fischer played with the black pieces and blundered against Boris Spassky by taking the pawn on h2. The bischop can be trapped in by playing g3. In the film ‘Pawn Sacrafice’ Fischer immediately resigned, but in reality the game continued for 27 more moves. Note that white has to promote at least one pawn in order to win. This can be a hell of a job with all the black pawns still in the game. The computer evaluates this position as +0.8, which is not a big advantage. Basic endgame skills are not enough!
Try and play this position out, just like Spassky did very well. First goal: pick up the black bishop. Second goal: win the game. Good luck!
https://lichess.org/study/UVV0mRvr/jqvtXyOo
Anish Giri – Sam Shankland
Tijdens het Tata Steel Chess Tournament in 2019 speelde Giri met wit tegen Shankland. In zet 45 speelde Giri zijn pion naar b6. Zwart kan er eenvoudig remise uithalen door de koning naar a8 te manoeuvreren. Shankland stak zijn hand uit. Giri vroeg: Do you resign? (Geef je op?), waarop Shankland ‘yes’ antwoordde. Giri wist niet hoe snel hij zijn hand moest schudden. Een cadeautje van Shankland. Met 7,5 uit 11 stond Giri na deze partij gedeeld eerste in het toernooi en 4e op de virtuele wereldranglijst.
Twijfels of er echt geen winst voor wit te behalen is? Speel de stelling dan hier verder tegen de computer…
https://lichess.org/study/UVV0mRvr/dWlZPRKe
Viswanathan Anand – Vassily Ivanchuk
Tijdens de London Grand Prix in 1994 speelde Anand tegen Ivanchuk een 5 min Blitz partij. Oké, in Blitzpartijen worden sneller blunders gemaakt dan in lange partijen. Maar het is wel heel uitzonderlijk als een topgrootmeester een mat in 1 over het hoofd ziet, terwijl hij 30 seconden lang naar de stelling kijkt. In het filmpje is te zien dat Ivanchuck de partij zelfs verliest. Zet vooral het geluid aan vanwege de fanatieke commentatoren. Niet getreurd voor Ivanchuk, want in de partij erna speelde hij remise, dat voldoende was om het toernooi te winnen.
Anand overleeft een mat in 1.